TIOP 1.2.3-09/1-2009-0027


Megvalósult könyvtári fejlesztések a TIOP 1.2.3./09/01-2009-0027 számú “Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése Balatonbogláron és Fonyódon” Európai Uniós pályázat eredményeként.

A két szomszédos Balaton parti város: Balatonboglár és Fonyód konzorciumban pályázott a Tudásdepó-Expressz pályázati konstrukció keretében 2009 októberében összesen 7.523.341 Ft értékben. A pályázat célja a könyvtári szolgáltatások színvonalának növelése, illetve az ehhez szükséges eszközök és szoftverek beszerzése.
A pályázat eredményeként Balatonboglár a Lukács Károly Városi Könyvtár részére3.895.841 Ft támogatást, míg Fonyód a Fonyódi Kulturális Intézmények Könyvtára részére 3.627.500 Ft támogatást nyert.

A fejlesztések teljes mértékben a pályázati támogatásból valósultak meg. Mindkét intézmény gépparkja elavult, a fejlesztések nélkül komoly problémát jelentett volna a további színvonalas szolgáltatás biztosítása.

A konzorcium vezetője a Lukács Károly Városi Könyvtár.

Az elnyert támogatásból mindkét intézményben megújultak az olvasók által Internetezésre és a könyvtári katalógus elérésére használt számítógépek, összesen 11 db.

Új szervert, munkaállomásokat és szünetmentes áramforrásokat szerzett be mindkét intézmény, illetve az ezeken a gépeken futó könyvtári szoftverek (Textlib és Szikla) biztonságosabb, korszerűbb és újabb könyvtári szolgáltatásokra adnak lehetőséget. Ezek közé tartozik a balatonboglári könyvtárban az on-line hosszabbítás, előjegyzés, valamint az akadálymentes katalógus elérése gyengén látók részére. Az elektronikus katalógusban megjelent tartalom is bővebb információkat ad ezután a megvásárolt szoftverek támogatásának köszönhetően.

A szőlőskislaki fiókkönyvtár számítógéppel fog kölcsönözni, illetve a kislaki és a boglári állomány összeköttetése is biztosított a pályázatból. Egy új scanner és a hozzá vásárolt program segítségével a boglári intézmény fel fogja dolgozni a helytörténeti dokumentumokat.

Fonyódon on-line elektronikus katalógus valósul meg az új szoftverek és eszközök segítségével. Az állomány felvitele és címkézése után géppel tudnak kölcsönözni. Az on-line katalógust multimédiás tartalommal egészítik ki a vásárolt szoftverek segítségével. Az önkiszolgáló olvasószolgálat itt is megvalósul. A helytörténeti munkát egy hordozható számítógép és további karakterfelismerő programok is segítik. Egy Wi-Fi router pedig a könyvtár Internet szolgáltatását támogatja ezután.

Mindkét intézmény színes és fekete-fehér nyomtatóval is gazdagodott, így a használók már a színes nyomtatást is választhatják.

Reméljük, használóink elégedettségére szolgálnak a megvalósított fejlesztések!

Béres Krisztina
projekt menedzser

sajtóvisszhang>>

Comments are closed.